„Mamă, da ce sărbătoare a fost astăzi?” Această întrebare i-a pus-o mamei sale, care este în Ucraina, Mykola, un băiat de 8 ani, la revenirea din Chișinău în seara zilei de marți, 28 iunie.

El, de rând cu alți copii refugiați neacompaniați cazați în familii din raioanele Florești și Ialoveni, au participat la un eveniment, organizat de AO Lumos Foundation Moldova, care a inclus o excursie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, dar și o vizită la un centru comercial unde ei au putu să-și aleagă articole de vestimentație de sezon.

„Majoritatea acestor copii au plecat Ucraina la sfârșitul iernii – începutul primăverii și, dată fiind graba cu care au părăsit țara natală, dar și necunoscând pentru cât timp o părăsesc, au luat cu ei doar cele mai necesare lucruri. Nimeni nu s-a gândit atunci că vor avea nevoie de haine de vară, a relatat Valentina Ghenciu, coordonatoare a proiectului Răspunsul de urgență la criza refugiaților din Ucraina implementat de Lumos în Moldova.

În acest context ne-am gândit să combinăm utilul cu plăcutul și, pentru toți copii refugiați neacompaniați care locuiesc în regiunile pilot Florești și Ialoveni, dar și copiii din familiile care îi găzduiesc, am organizat o excursie la muzeu, urmată de shopping.”

În prima jumătate a zilei, cei 33 de copii (dintre care 28 refugiați), au aflat mai multe detalii despre țara în care ei se află acum, despre istoria și obiceiurile de aici. El mai mare interes l-a stârnit scheletul complet al unui Deinotherium Gigantissimus în vârstă de circa 7 mln ani, exponat unic în Europa.

După această parte mai științifică a excursiei, copii, însoțiți și de maturi, inclusiv consultanții locali Lumos, au mers împreună la prânz.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la centrul comercial, unde copii au putut să-și aleagă vestimentație și încălțăminte de sezon după placul și gustul fiecăruia. Obosiți, dar cu multe emoții pozitive și satisfăcuți de cele văzute și procurate, ei au revenit în localitățile unde locuiesc arzând de nerăbdare să împărtășească aceste emoții cu familiile lor din Ucraina și cu cele care îi găzduiesc în Moldova.

Părinții acestor copii au rămas plăcut surprinși de cele întâmplate și, prin intermediul copiilor, au transmis mulțumiri Lumos pentru atenția și grija pe care o are organizația noastră față de copiii lor. Înșiși copiii ard de nerăbdare să mai participe la un astfel de eveniment și, și-au exprimat dorința de a vizita Grădina zoologică data viitoare...